Vierogenprincipe

Veiligheid is het belangrijkste op een kinderopvang. Om slechte pedagogische aanpak, misbruik of mishandeling te voorkomen, hanteren we het vierogenprincipe. Het vierogenprincipe houdt in dat er altijd minimaal twee volwassenen aanwezig moeten kunnen zijn, zodat er toezicht kan zijn op elkaars handelen. Wij kiezen er daarom voor om elke dag minimaal twee pedagogisch medewerkers in te zetten. Tijdens de vervroegde of verlengde opvang en op dagen dat er maar één groep geopend is, kan het voorkomen dat er maar één pedagogisch medewerker aanwezig is. Er komen dan echter voortdurend ouders binnen om hun kinderen te brengen of halen en een overdracht te doen.

Daarnaast is het gebouw zo ingericht dat er snel en gemakkelijk toezicht is op elkaars handelen. Er zijn veel ramen, ook in de deuren zitten ramen zodat je naar de andere ruimtes kan kijken. De groepsruimte is vanaf de straat te zien, de buitenruimte is vanuit de groepen en galerij te zien. De keuken, verschoonruimte en slaapkamer worden door beide groepen gebruikt. We lopen daarnaast vaak bij elkaar binnen als je alleen met kinderen bezig bent. Al ons personeel heeft een verklaring omtrent gedrag aangevraagd, hierop vindt continue screening plaats middels het personenregister kinderopvang.

In de slaapkamer hangt een babyfoon, die ten alle tijden aan staat. Ook hierdoor hebben we toezicht op elkaars handelen.